• facebook
  • pinterest
  • sns011
  • twitter
  • dvbv (2)
  • dvbv (1)

O le a le ma'i o Parkinson?

Se'i fa'amaonia muamua pe iai ni fa'ailoga o fa'ama'i o Parkinson.

Tetete Lima;

Ua malo ma tauau;

Toso laasaga a o savali;

Liu lima e le masani ai a o savali;

Fa'aletonu le gaioi lelei;

Fa'aleagaina o le manogi;

Faigata i le tu i luga;

Faʻalavelave manino i le tusitusi;

PS: e tusa lava po o le a le tele o faʻaʻailoga o loʻo i luga, e tatau ona e alu i le falemaʻi.

 

O le a le ma'i o Parkinson?

 

ma'i o Parkinson,ose fa'ama'i fa'ama'i fa'ama'i fa'ama'i, ua iloga etetete, myotonia, fa'aletonu le ta'avale, fa'aletonu o le paleni o le tu'u ma le hypoolusia, fa'aletonu, amioga le lelei o le moe ma le atuatuvale.

 

O le a le mafua'aga o le ma'i o Parkinson?

 

Le mafua'aga o le ma'i o Parkinsono lo'o tumau pea le le manino, ma o su'esu'ega e feso'ota'i ma se tu'ufa'atasiga o mea e pei otausaga, fa'aletonu o le kenera, ma le fa'aalia ole si'osi'omaga ile mycin.O tagata mama'i e maua i le ma'i o Parkinson i o latou aiga vavalalata ma i latou e umi se tala'aga o lo'o a'afia i vaila'au, vailaau fa'alafua ma u'amea mamafa e maualuga uma lava le lamatiaga i le ma'i Parkinson ma e tatau ona faia su'esu'ega fa'aletino masani.

 

E fa'afefea ona iloa vave le ma'i o Parkinson?

 

O le “tetee o lima” e le o se ma'i o Parkinson.E fa'apena fo'i, o tagata mama'i e maua i le ma'i Parkinson e le'o mafatia i le tetete.O tagata mama'i o le Parkinson e masani ona "telegese le gaioi" nai lo le tetete o lima, ae e masani ona le amanaiaina lenei mea.E fa'aopoopo i fa'ailoga afi, o fa'ama'i o Parkinson e iai fa'ailoga e le o ni afi.

 

“O le isu e le galue” o se “faailoga natia” o le ma'i o Parkinson!Ua iloa e le to’atele o gasegase ua tele tausaga ua mou atu lo latou sogisogi i le taimi o le latou asiasiga, ae i le taimi muamua, sa latou manatu o se fa’ama’i o le isu lea e le’i ano i ai.

E le gata i lea, o le manava, le mautonu, ma le atuatuvale o ni faʻaaliga vave foi o le maʻi o Parkinson, ma e masani ona tupu muamua nai lo faʻailoga afi.

E to'atele tagata gasegase e iai ni uiga “ese” i le taimi e momoe ai, e pei o le ee, pisapisao, kiki ma sasa tagata.E to'atele tagata atonu e na'o le manatu o le “moe le mapu”, ae o nei uiga “ese” o ni fa'ailoga vave ia o le ma'i o Parkinson ma e tatau ona fa'atauaina.

 

O le le femalamalamaa'i lua itu e uiga i le ma'i o Parkinson

 

Pe a talanoa e uiga i le maʻi o Parkinson, o le lagona muamua tatou te maua uma o le “tetee lima”.Afai tatou te iloa fa'aletonu le Parkinson pe a tatou va'aia le tete o lima ma mumusu e alu i foma'i, e ono matua'i mata'utia.

O se uiga masani lea o le "lua-itu le femalamalamaa'i" i le cognition.O le tele o tagata mama'i e maua i le ma'i Parkinson e gatete vae, lea e masani lava o le fa'ailoga muamua lea,ae o le 30% o gasegase atonu e leai se tete i le faagasologa atoa.I se isi itu, o le tetete o lima e mafai foi ona mafua mai i isi faʻamaʻi, afai tatou te togafitia e pei o le maʻi o Parkinson, e ono sili atu le leaga.O le gatete moni o Parkinson e tatau ona filemu, o lona uiga, e tumau pea le tetete i se tulaga to'afilemu ma e umi se taimi.


Taimi meli: Iuni-29-2020
WhatsApp Online Chat!