• facebook
  • pinterest
  • sns011
  • twitter
  • dvbv (2)
  • dvbv (1)

Toe Fa'aleleia o Paraplegia

O le paraplegia e mafua mai i manu'a fela'ua'i i luga a'e o le fa'ateleina o le fa'a'au'auna e ta'ua o le paraplegia maualuga.Ma o le paraplegia e mafua mai i le manu'a o le va'aiga i lalo o le vetebra thoracic lona tolu o le paraplegia o vae pito i lalo.

I le tulaga mata'utia o manu'a o le va'ai, o le leiloa o le lagona, fe'avea'i, ma le fa'afoliga o vae e lua i lalo ifo o le tulaga manu'a, fa'apea fo'i ma le leiloa o le gaioiga o le tami ma le anal sphincter o le fa'ate'ia o le ivi.O vailaʻau faʻaonaponei i Sisifo e leai se togafitiga lelei mo lenei faʻamaʻi vagana ai togafitiga faʻapitoa i le tulaga ogaoga o manuʻa o le vaʻa.

Mafua'aga masani ma Fa'ailoga ole Paraplegia

I tausaga talu ai nei, ua televave le tuputupu aʻe o manuʻa o le ivi.O mafuaaga muamua, ona o le maualuga o le atinaʻeina o fale faufale, o loʻo tele ai faʻalavelave faʻafuaseʻi i galuega;lona lua, o le tele o aveta'avale fou o lo'o i luga o le alatele, ma ua fa'ateleina fa'alavelave tau ta'avale;lona tolu, o ta'aloga faigata fa'atauva'a e fa'atuputeleina ai fo'i le fa'atupuina o manu'a i le va'ai.O isi mafuaʻaga e aofia ai faʻamaʻi, tuma, faʻamaʻi faʻaleagaina ma isi.

O manu'a o le va'aiga e mafai ona o'o atu ai i le fa'ato'ato'a po'o le le atoatoa o le gaioi ma lagona i lalo ole tulaga manu'a.I le taimi lava e tasi, e tele faʻafitauli e matua afaina ai le tausiga o le tagata lava ia ma gaioiga lautele.

Fa'alavelave masani ole Paraplegia

1. Pula oona: E masani ona tupu i luga o ponaivi, e pei o le lumbosacral ma le mulivae.Sepsis e mafua mai i le ma'i o le ma'i o le mamafa o se tasi lea o mafua'aga autu o le oti.

2. Fa'ama'i fa'ama'i: E faigofie ona fa'atupu fa'ama'i pipisi i luga o le manava e mafua ai le niumonia, ma isi.

3. Urinary system: Fa'ama'i o le urinary tract ma calculi urinary, etc.

4. Fa'atonuga fatu: Fa'ato'a maualuga le toto ma le toto toto.

5. Skeletal System: Osteoporosis.

 

Fa'amoemoega o le Toe Fa'aleleia o Paraplegia

1. Puipuia o fa'alavelave e ono tula'i mai.

2. Taofi le malo o sooga ma le uaua o le ligament.

3. Fai le fa'aloaloa o maso fa'atatau ina ia mautinoa le fa'amae'aina o gaioiga fa'aletagata.

4. Fa'atino a'oa'oga mo le tausiga o le tagata lava ia.

5. Fa'aaoga isi auala e fesoasoani ai i tagata mama'i e toe fa'aleleia le malosi o le savali.

 

Toefuata'iga vave (taimi moe).

(1) Fa'atumauina le tu masani e puipuia ai le ma'i oona.E mafai ona fa'aogaina le moega fa'amama po'o le aluga o le ea, liliu tagata mama'i ma pati o latou tua i le 2 itula.

(2) Faʻamalosia aʻoaʻoga faʻanatura e puipuia ai faʻamaʻi pipisi.E mafai ona fa'aoga le tata'i o le fatafata ma le alavai.

(3) Puipuiga soofaatasi ma aʻoaʻoga e puipuia ai le malepelepe ma faatumauina le malosi o maso.

(4) A'oa'oga o le ga'o ma le susu.Pe a nofo i totonu o le catheter, faʻalogo lelei i le pipii ma le tuʻuina i taimi uma e faʻamautinoa ai o loʻo i ai i le vevela le 300-400 ml o le mimi e faʻafaigofie ai le toe faʻaleleia o galuega faʻaitiitiga tutoʻatasi.

(5) Togafitiga o le mafaufau.Fa'anoanoa tele, atuatuvale, ma le itaitagofie.O le onosai ma le faaeteete e tatau ona i ai ma ni tali faamalosiau.

 

Togafitiga Toe Fa'aleleia ile Vaitaimi Toe Fa'aleleia

(1) Tu'u sa'o a'oa'oga fetuutuuna'i: e tusa ma le tasi le vaiaso, ma o le umi e feso'ota'i ma le tulaga manu'a.

(2) Malosi o maso ma a'oa'oga fa'alia so'o.E mafai ona fa'aogaina fa'amalosi eletise fa'atino mo a'oa'oga malosi maso.O le fa'alolotoina o sooga ma maso o se mea tatau i le taimi o le toe fa'aleleia.

(3) A'oa'oga nofonofo ma paleni: Sa'o nofo tuto'atasi o le fa'avae lea o le fesiitaiga, nofoa fa'ata'avalevale, ma a'oa'oga savali.

(4) A'oa'oga fa'aliliu: Mai le moega i le nofoa fa'ata'avalevale.

(5) A'oa'oga savali ma a'oa'oga nofoa fa'ata'avalevale.


Taimi meli: Oke-26-2020
WhatsApp Online Chat!