• facebook
  • pinterest
  • sns011
  • twitter
  • dvbv (2)
  • dvbv (1)

Rehabilitering av ankelforstuing

Mange fikk ved et uhell ankelforstuing mens de gikk og trente, og deres første reaksjon er å rotere anklene.Hvis det bare er en liten smerte, vil de ikke bry seg om det.Hvis smerten er uutholdelig, eller til og med anklene deres svulmer, ville de bare ta et håndkle for varm komprimering eller bruke en enkel bandasje.

Men var det noen som la merke til detetter ankelforstuing for første gang, er det ganske lett å forstue samme ankel igjen?

 

Hva er en ankelforstuing?

 

Ankelforstuinger er svært vanlige idrettsskader, og utgjør omtrent 75 % av alle ankelskader.I de fleste tilfeller er årsaken til skade ofte overdreven invertert rotasjon av fottuppene innover, mens føttene lander sideveis.Det relativt svake laterale kollaterale leddbåndet i ankelleddet er sårbart for skade.De tykkere ankelskadene med mediale kollaterale leddbånd er relativt sjeldne, og utgjør bare 5–10 % av alle ankelforstuinger.

 

Leddbåndene kan bli revet på grunn av overdreven kraft, noe som fører til kronisk ustabilitet i ankelleddet.Symptomene varierer fra milde til alvorlige.De fleste ankelforstuinger har en historie med plutselige traumer, inkludert vridningsskader eller velteskader.

 

Alvorlige ankelleddskader kan forårsake rifter i den laterale leddkapselen i ankelen, brudd i ankelen og separasjon av nedre tibiofibulær syndesmose.Ankelforstuinger skader vanligvis de laterale kollaterale ligamentene, inkludert det fremre talofibulære ligamentet, det calcaneofibulære ligamentet og det bakre talofibulære ligamentet.Blant dem støtter det fremre talofibulære ligamentet de fleste funksjoner og er det mest sårbare.Hvis det er noen skade på hælen og bakre talofibulære ligament eller til og med en revet leddkapsel, er situasjonen mer alvorlig.Det vil lett forårsake leddslapphet og til og med føre til kronisk ustabilitet.Hvis det samtidig er sene-, bein- eller annen bløtvevsskade, er ytterligere diagnose nødvendig.

 

Alvorlige ankelforstuinger trenger fortsatt medisinsk hjelp i tide, og det er nyttig å konsultere en idrettsskadespesialist.Røntgen, kjernemagnetisk resonans, B-ultralyd kan bidra til å oppdage skadegraden og om det er nødvendig med artroskopisk kirurgi.

 

Hvis den ikke behandles riktig, vil akutt ankelforstuing resultere i følgetilstander inkludert ankelustabilitet og kroniske smerter.

 

Hvorfor ankelforstuing oppstår gjentatte ganger?

 

Studier viser at personer som har forstuet anklene har dobbelt så høy risiko for å få forstuing igjen.Hovedårsaken er:

(1) Forstuinger kan forårsake skade på den stabile strukturen til leddet.Selv om det meste av denne skaden kan være selvhelbredende, kan den ikke gjenopprettes fullt ut, slik at det ustabile ankelleddet er lett å forstue igjen;

(2) Det er "proprioseptorer" i ankelbåndene som registrerer bevegelseshastighet og posisjon, som spiller en viktig rolle i koordinering av bevegelse.Forstuinger kan forårsake skade på dem, og dermed øke risikoen for skader.

 

Hva skal jeg gjøre først etter akutt ankelforstuing?

 

Riktig behandling av ankelforstuing i tid er direkte relatert til effekten av rehabilitering.Derfor er riktig behandling veldig viktig!Kort sagt, etter prinsippet om "PRIS".

 

Beskyttelse: Bruk gips eller seler for å beskytte skaden mot ytterligere skade.

Hvile: Stopp bevegelsen og unngå vektbelastning på det skadde beinet.

Is: Kaldkomprimer de hevede og smertefulle områdene med isbiter, isposer, kalde produkter osv. i 10-15 minutter, flere ganger om dagen (en gang hver 2. time).Ikke la isbiter berøre huden direkte og bruk håndklær for å isolere for å unngå frostskader.

Kompresjon: Bruk elastisk bandasje for å komprimere for å forhindre kontinuerlig blødning og alvorlig ankelhevelse.Normalt anbefales ikke selvklebende støttetape for fiksering av ankelleddet før hevelsen avtar.

Høyde: Prøv å heve legg- og ankelleddene over hjertenivået (legg deg for eksempel ned og legg noen puter under bena).Riktig holdning er å heve ankelleddet høyere enn kneleddet, kneleddet høyere enn hofteleddet og hofteleddet høyere enn kroppen etter å ha ligget ned.

 

Tidlige og effektive førstehjelpstiltak er svært viktig for rehabilitering.Pasienter med alvorlig forstuing må umiddelbart til sykehus for å sjekke om det er brudd, om de trenger krykker eller gipsskinner, og om de trenger medisinsk behandling.


Innleggstid: 16. september 2020
WhatsApp nettprat!